Nu är det dags: Berkeley, här kommer Bertell!

Dagen före avresan till Berkeley och en termins gästundervisning börjar saker och ting klarna. Jag och Jonas Wellendorf, min medarbetare på kursen och den som ska hålla ett öga på mig, har kommit en bit på vägen med vår kursplanering. Kursböckerna är inköpta och snart lästa. Efter mitt besök i mars var det mycket som klarnade kring hur det amerikanska universitetssystemet fungerar. Något som var tydligt var att studenterna på grundkurserna (undergraduates) är mycket yngre än de studenter som vi har på våra grundkurserna, en del så unga som 17 år. De kommer ofta direkt från highschool och skulle alltså i våra ögon var gymnasister. Det kräver förstås ett annat upplägg än vad jag är van vid. Något annat som också slog mig var att de allra flesta studenterna vid UC Berkeley har väldigt liten kunskap om Skandinavien och de nordiska länderna. Ta bara en sådan sak som natur och klimat. När jag undervisar om vikingatid på Mittuniversitetet så bor de allra flesta i Sverige eller har bott och har en förståelse för vilken miljö vi pratar om. Men här blir det att förmedla en känsla av björk och tall bland palmer och höga redwoodträd. Det blir en utmaning!

Kursen börjar i slutet på augusti och pågår sedan till 2 december. Om jag någon gång efter halloween går över i engelska här på bloggen så har jag blivit fullständigt amerikaniserad. Let’s make America great again… 😉