Maria Lexhagen

Forskningskonferens om fans på Oxford University

Nu har det äntligen hänt! Vi har varit på Oxford University! Att säga att förväntningarna var höga är förmodligen dagens underdrift. Men förväntningarna infriades med råge och vi (jag och min kollega Christine Lundberg) kan nu se tillbaka på 2 mycket intensiva och magiska dagar på Harris Manchester College vid Oxford University.

En liten exklusivt utvald, enligt arrangören, skara forskare från hela världen med det gemensamma intresset att forska om fans samlades mellan kl 9-19 i ett rum fyllt av århundranden av akademiska diskussioner runt ett program fyllt av alla upptänkliga vinklar på forskning om fans. Vad fans är, vad fans gör, vad fans motiveras av, vad de är fans av, fan communities, könsperspektiv på fandoms, mode, sport, musik, film/TV, litteratur, kändisar, fandoms och politisk förändring. Utöver dessa formella presentationer verkade det finnas en outsinlig törst efter att diskutera med andra och att utbyta tankar och erfarenheter vilket gjorde att te-pauser och luncher/middagar var minst sagt spännande tillställningar där ständigt nya intryck togs emot och sorterades in i min stackars exalterade hjärna för vidare bearbetning vid senare tillfälle.

Hela Oxford andas verkligen akademisk tradition och på det college där konferensen hölls och där vi också bodde var det inte utan att man hela tiden nöp sig i armen eftersom man väldigt lätt kunde få intrycket av att man befann sig i en Harry Potter film  med den typiska arkitekturen!

I vår presentation gav vi luft under vingarna för det som i praktiken är vår ambition med forskningen om fans som reser till platser för att få en emotionellt laddad upplevelse av  fiktion och verklighet. I den modell som vi då utgår ifrån ingår fansen och fandoms/communities, webbteknologins effekter, samt innovation och attraktioner på destinationer. Att medverka på en multidisciplinär konferens som denna innebar för oss att vi dels fick möjlighet att visa att fans och vad fans gör också har effekter på platser världen över och hur dessa platser (destinationer) tar emot och planerar för denna typ av turism. Dessutom fick vi själva en möjlighet att fördjupa våra kunskaper om hur och varför andra discipliner forskar om fans, vilka metoder de använder, och på vilket sätt de förmedlar sin forskning och sina utgångspunkter. Det kändes mycket nyttigt och utvecklande!

Just nu ser vi fram emot att få en masterstudentuppsats och 2 studenter på kandidatprogrammet som vill skriva c-uppsats kopplat till popkulturturism. Vi ser också fram emot att med förnyade intryck och insikter gå vidare i vår studie om ABBA museet som öppnar i Stockholm den 7 maj och de första besökarna där. I framtiden ser vi också fram emot att återvända till Oxford och att fortsätta sprida vår forskning i det multidisciplinära nätverket som konferensen i Oxford gett oss inblick i.