Erik Borglund

Att bli berörd

Som forskare blir jag sällan berörd inom mitt eget ämne. Informationssystem eller arkiv brukar inte beröra när jag är på konferenser och lyssnar på presentationer. Men idag skedde det som bevisar motsatsen.

Jag var moderator i en session där fokus var utmaningar man kan ställas inför bevarande av digitalt material. Sist ut var Dr. Tonia Sutherland från university of Alabama. Hon presenterade en studie där hon studerat varför det i USA blivit OK att visa döda kroppar av svarta. Tonia berättade en svart historia med exempel på exempel där svarta medborgare dödats på olika sätt och efter deras död har kropparna exponerats i media, på youtube mm. Frågeställningen är vilken chans har man att slippa bli exponerad som avliden, och vilken möjlighet har familjen att skydda?

Tonia berättade även om Henrietta Lack som på 50-talet dog i cancer, men vars celler efter hennes död har använts för framtagande av poliomedicin, och andra medicinska framsteg helt utan hennes familjs medgivande. 2013 släpptes Henrietta Lacks hela DNA offentligt utan att någon tänkte på vilken effekt det hade på hennes familj.

När arkivvetenskap blir så här är det svårt att inte tycka det är det viktigaste ämnet av alla. Rätten att bli bortglömd är central och gäller inte överallt. Dr Tonia Sutherland visade idag med tydlighet på den mörka sidan som digitaliseringen kan medföra. Aldrig har jag varit med om att en hel sal forskare sitter tysta och är tydligt berörda, men det hände idag.

http://erikborglund.wordpress.com