Erik Borglund

Kulturkrock

Jag befinner mig i Athen på ett projektmöte för ett Horizon 2020 projekt Trillion. Jag kom direkt in i en het diskussion kring anonymitet och samarbete. Majoriteten av församlingen är övertygad om att samarbete mellan polis och mesborgare är möjligt när man tillåter anonym rapportering. Det är en stark påverkan från forskare från Storbritannien och en polis från “home office”. Jag har personligen så svårt att tro på möjligheten att bygga samarbete och tillit mellan polis och medborgare då den ena parten kan vara anonym och utan kontroll skall tillåtas rapportera brott. Hur samarbetar man med någon som är anonym?

Projektet kommer ju gå vidare oavsett denna del, men det är uppenbart att det finns stora kulturella skillnader och att Storbritannien som har kanske EUs största närvaro av övervakningskameror skulle lovorda anonym rapportering känns inte konstigt. Vi får se vart det bär, men kan inte annat än påstå att jag är lite oroad.

 

 

http://erikborglund.wordpress.com