Erik Borglund

Granskad

Jaha då sitter jag på 19:e våningen på REA 16 Place Charles Rogier i Bryssel för “First year” review i vårt Horizon 2020 projekt TRILLION. Än håller vi tidsschemat så denna rast har inte strukits.

Att granskas är en upplevelse. En påläst reviewer och två stycken Program Officers sitter i salen och lyssnar andäktigt på allt vad vi berättar. Hela mitt projektkonsortium har varit mycket rädda för vår reviewer som är en mycket erfaren jurist som skrivit böcker kring privacy, och privacy by disign. Det sista är att beakta juridiska aspekter innan man utvecklar IT-artefakter. I Sverige har man kallat det “proactive law”. Juridiska utmaningar är helt naturliga när man arbetar med modern mobil teknik inom området security.

Själv så fick jag ställa mig i strålkastarljuset på förmiddagen, då det var läge för min nästan en timme presentation om arbetspaket 2, som Mittuniversitetet ansvarar för. Igår så kändes det väl inte så där jättebra efter ett maratonmöte om 12h. Ja ni läste rätt, ett möte på 12h gör den hårdaste alldeles knäsvag. Men idag flöt det på bra och vi kunde svara på frågorna vi fick. Det återstår att se hur vår reviewer kommer sammanfatta dagen. Vilka utmaningar vi står inför och hur vår reviewer försöker vägleda oss för att genomföra ett bra projekt.

Men hela processen med review är spännande att uppleva. Förstår att det kan behövas, men lite varning finns det i arbetspraktiken. Dvs att det är viktigare att göra det som vi lovat så att en reviewer blir glad istället för att göra det rätta, det som vi lär oss under projektet. Nu har vi inte drabbats av denna dilemma, men jag ser det som en uppenbar fara.

 

http://erikborglund.wordpress.com