Erik Borglund

Teori eller inte teori

Som forskare blir jag i alla fall aldrig fullärd (Ju mer jag lär mig desto mer förstår jag hur lite jag vet:)). För att råda bot på delar av min okunskap så deltog jag igår på forskargruppen informatiks seminarium om teori inom “IS forskning”. IS är information systems dvs informatik. Inbjuden var Dick Stenmark från Göteborgs universitet och med var även Stefan Hrastinski som är gästprofessor i Östersund.

Det var ett härligt möte, där vi i 3 timmar diskuterade teori, användning av teori, behov av teori för att göra bra forskning etc. Jag går inte in på detaljer vad som sades, men kan bara konstatera att det är fantastiskt härligt att kunna vara med på seminarier online, sittandes vid kusten och delta i ett pågående fysiskt seminarium i Östersund. Vi måste bli bättre att skapa förutsättningar och möjligheter att vara med “blended” dvs några live och några online.

Som ett sidospår så diskuterade vi vilka teorier som brukar användas inom IS. Naturligtvis finns det en Wiki skapad för ändamålet. http://is.theorizeit.org/wiki/Main_Page Hittade några teorier som verkade annorlunda i alla fall. Vad sägs tex om the FLOW theory. Vi får se om inspirationen blir så stark att jag går all in på Flow. Kanske är det just Flow som arkivvetenskaplig forskning saknar? eller är det min egen produktion som saknar flow?

 

 

http://erikborglund.wordpress.com