Erik Borglund

AERI2018

I år hålls AERI (Archival Education Research Institute) på University of Alabama. Som vanligt är det en fantastisk plats för forskare inom Arkivvetenskap att mötas och nätverka, presentera nya forskningsrön och lyssna på utmanande keynotes. I år kan jag konstatera att arkiven i allt större grad spelar en roll i samhället. Vi har fått erfara att flera kollegor runt om i världen har blivit av med sina jobb, och även blivit hotade då deras forskning handlar om att skydda och bevara minoriteter i det egna landet och värna om deras intressen. De politiska vindar som blåser i Europa bygger många på en starkare nationalism och då blir den nationella kulturen allt viktigare att propagera. Om arkiven visar på en mer mångfacetterad kultur så utgör arkiven plötsligt ett hot.

På AERI har vi också diskuterat och resonerat kring de utmaningar som finns kring hantering av dokument/handlingar inom miljöarbetet, inom flyktingkriserna som drabbat oss de senaste åren. Vi fick lyssna på ett seminarium om hur bristfällig hantering av dokument gjorde att man inte med säkerhet kunde matcha föräldrar som olovligen vistats i USA med de barn som tagits i förvar av amerikanska federala myndigheter.

Trots flera känslomässiga presentationer under veckan har det ändå varit den kanske bästa AERI jag varit på. Arkiv betyder något och arkiv kan göra skillnad. Vi behöver mer studenter och mer forskare för att tillsammans kunna bidra till ett bättre och mer demokratiskt samhälle.

University of Alabama är också en fantastisk upplevelse. Här är det football som gäller. Universitetets stolthet är crimson tides, dvs amerikanska fotbollslaget som spelar i högsta ligan för college/universities. Den arena de spelar på tar 101890 personer och staden där universitetet ligger har 100000 invånare. Ja ni fattar att det är man ur huse. Ingen universitetsanställd får parkera sin bil senare än kl 1600 match-dag då alla parkeringsplatser behövs för att fylla stadion. Universitetet etablerades innan inbördeskriget och förstördes helt under kriget, men återuppbyggdes. Det är dock varmt 33-35 grader och 90% luftfuktighet. Det ställer nordbon på prov:)