Anders Fällström

Turismforskning 20 år!

Ett lite försenat, men lika hjärtligt grattis till ETOUR som igår firade 20-årsjubileum. Jag är så stolt och glad över att vi har en så kompetent och i sammanhanget mångårig akademisk miljö som hanterar turism och besöksnäring. En inte minst för vår region så viktig verksamhet. För ett par veckor sedan gjorde jag ett avdelningsbesök på Etour och slogs av den starka internationella forskningsmiljö som kombineras med viktiga samarbeten med vår region och högkvalitativa utbildningar. För mig var det ytterligare ett slags kvitto på att de starkaste forsknings- och utbildningsmiljöerna ofta skapas där mångfalden och blandningen av många olika nationaliteter är stor. Att Etour då också lyckas hålla ihop en stark internationell forskningsmiljö med en så självklar regional förankring kan inte annat än göra en riktigt glad. Ett globalt centrum med regionalt engagemang!

Som ett slags kvitto på ETOURs starka ställning besökte igår Nordiska rådets rådsdirektör Britt Bohlin centrumet. Britt Bohlin leder också utredningen Sveriges besöksnäring. Igår delade hon med sig av reflektioner från utredningen som ska lämnas över till näringsministern den 4 december.

Turismforskningsinstitutet ETOUR bildades 1997 och redan från början har de haft en nära koppling till den regionalt starka besöksnäringen. Att leverera nytta i form av direkt kunskapsöverföring till branschen och samtidigt tung internationell akademisk forskning är imponerande och jag önskar ETOUR lyckat till de kommande 20 åren och ser fram emot många givande diskussioner och att vi alla får ta del av ETOURs framgångskoncept!