Erik Borglund

Rök och kaos

Befinner mig på Piraeus University of Applied Sciences (PUAS) som precis bytt namn från Technological Educational Institute of Pireus. Här har vi ett arbetsmöte i projektet TRILLION.

Gårdagen kan sammanfattas som rök och kaos. Vi började dagen med att en av våra partner hade med sig en poliskollega från UK som med pondus av 30-års poliserfarenhet gav projektet några råd. Denne poliskollega är också inblandad i ett annat projekt i samma EU-call som vårt och även dem arbetar med community policing. Vi fick rådet att våra scenarier och användarfall var för fokuserade på reaktivt polisarbete och utredning av grova brott. Detta är ngt som jag och mina kollegor vid Miun försökt säga flera gånger men helt utan framgång. Trots att frågan igen lyftes så kom vi inte framåt. Krasst känns det som mötet och delar projektet redan bestämt sig vad de skall göra och att försöka skapa ngt nytt och innovativt kring community policing är tydligen mindre relevant än att koppla samman sensorer mm. Problemet innebär också att de mer tekniskt orienterade partner inte verkar vilja se samhällsvetenskapliga problem och att deras tekniska innovationer till stora delar befinner sig i en gråzon avseende privacy och integritet.

En annan mycket spännande och annorlunda upplevelse som jag helt glömt bort, är att röka inomhus. Här röker man på arbetet i rummen, i korridoren, i klassrum. Kan inte säga att jag saknar detta i Sverige.