Erik Borglund

Barents Rescue 2019

Barents rescue var en stor kris-övning som genomfördes i Kiruna sista veckan i September. Barents-samarbetet handlar om att länderna inom barents-området skall kunna samarbeta om och när det händer ngt. 2019 var Sverige värd och övningens fokus var att vara värdnation, dvs att ta emot hjälp från Norge, Finland och Ryssland. Hela övningen genomfördes under en knapp vecka med utbildningar, med fältövningar, stabsövningar och samarbeten.

GSS3 projektet hade en särskild uppgift under Barents Rescue. Vi var ombedda att utvärdera kommunikationen som skedde på insatskanalerna under en av fältövningarna. Varför kan man då undra. I Norge, Sverige och Finland använder man samma teknik för nödradio, en standard som heter Tetra. Dock är det inte som GSM, 3G och 4G att du enkelt genom roaming kan använda din radio i annat land. Sverige, Norge och Finland har 2019 gjort det möjligt att koppla samman sina nationella tetranät. Detta är världsunikt och Barents Rescue var platsen då detta första gången skulle testas skarpt. MSB kontrakterade forskare vid Mittuniversitetet för att genomföra en utvärdering om kommunikationen som nu pågår. Ett hedersamt uppdrag och ett kvalitetsbevis på forskningen som bedrivs inom RCR.

http://erikborglund.wordpress.com