Anders Fällström

Påsk i Coronatider

Blogg_20180331_DSC_8451Påsken närmar sig och det är sannerligen för de allra flesta av oss en ovanlig påsk i en märklig tid vi nu går till mötes. Likafullt vill vi i universitetsledningen önska alla medarbetare och studenter en riktigt glad påsk! I denna tid, när alla gör ett enastående jobb, många sliter dygnet runt med omställning till distansundervisning, utmaningar med partners i forskningsprojekt, flexibla arbetsplatser och förändringar som kommer från dag till dag är det extra viktigt att alla får möjlighet att koppla av, hämta ny energi och ägna sig åt annat än jobb under påsken.

För många av oss är kanske den största påfrestningen att vi inte kan få några klara besked. Från universitetsledningens och krisledningsgruppens håll försöker vi informera så tydligt och klart som möjligt är, men både inom universitetet, i vår sektor och i samhället i stort är mycket osäkert och ofta kommer nya – ibland ganska drastiska – besked med mycket kort varsel. Dessvärre är det här nog en osäkerhet vi, tillsammans med uthållighet både yrkesmässigt och privat, kommer att behöva förhålla oss till en tid framöver.

Blogg_20200326_183506De bedömningar och den långsiktiga planering som krisledningen gör bygger på nationell och internationell omvärldsbevakning, men en stor påverkan på när vi sätter in vissa åtgärder handlar också om det aktuella läget och smittspridningen i våra två regioner. Samtidigt är fokus för den massmediala bilden nu oftast Stockholm och där måste vi vara medvetna om att de ligger några veckor före oss. När Stockholm passerat sin peak kommer vi mest troligt börja närma oss vår. Det kan också bli så att den ena av våra regioner utvecklas snabbare än den andra. Det gör att det veckorna som kommer kan kännas som att slutet på krisen känns mer avlägsen.

Trots allt detta, som för många är jobbigt, är det fascinerande hur pass väl allting ändå flyter på. En så stor omläggning som på så kort tid gjorts är verkligen imponerande! Det samarbete och den goda viljan att samlas och fokusera på vad som är viktigt, liksom många av de lösningar och nya arbetssätt som nu föds, är något vi hoppas blir en långsiktig effekt av det vi nu går igenom. De fina exemplen på hur vi fortsätter att se varandra även digitalt och initierar allt ifrån digitala fikapauser till AW och forum där lärare hjälper varandra att hitta vägar genom den digitala djungeln och att vi tillverkar handsprit och skyddsutrustning till vården – att se allt detta ger en fantastisk känsla inombords. Måtte vi lyckas hålla kvar detta också i framtiden. Då kan också denna utmaning åtminstone delvis förvandlas till en positiv utveckling i slutändan.

Det viktigaste i denna tid är nog ändå att komma ihåg att smittspridning utifrån ett flexibelt och globalt samhälle innebär att alla har ett ansvar både på individnivå såväl som på samhällsnivå. De grundläggande råden för smittspridning att alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra gäller.

Blogg_20190427_DSC_2203Så, med ett stort tack, imponerade sinnen och en glädje över att få tillhöra ett så fantastiskt universitet önskar vi er alla en riktigt skön, fin och glad påsk!

Anders, Kicki, Håkan, Anna-Lena, Eva, Victoria och Lotten.